Wijn bij de Kerstboom

'Welke wijn raad je aan voor bij het kerstmenu?', vroeg Liselotte, 'Oh, en trouwens, wat is lekker bij de kerstboom voor door de week?' 'Voor bij de kerstboom?', vroeg ik. Ze vertelde dat als de kerstboom weer stond en het huis leuk was versierd, ze het ook leuk vond daar alvast een lekker glas wijn bij te drinken. 'Niet zo'n zware, een gewone, maar wèl die extra lekker is'

Dat is echt december. We willen lekker tijd hebben, een boek lezen, elkaar zien. Maar tegelijk zijn we ook extra druk om alles te regelen. Er moet ook nog net even van alles af. 'En dan met een glas wijn eindelijk lekker in je stoel', zuchtte Liselotte.'Maar pas hadden we zo'n wijn, een reserva was het zelfs, die was zó zwaar dat ik in de stoel bijna in slaap viel. Eerlijk gezegd vonden we 'm helemaal niet lekker'. 

Je ziet ze wel, die fantastische wijn van meestal toch wel een aantal jaren geleden die een vage medaille heeft gekregen en ondanks dat tòch nog altijd te koop is. Wonderlijk! Afblijven. Die wijn is zomaar nog steeds te koop. En fors afgeprijsd. Althans, heb je die wijn ooit voor die forse oorspronkelijke prijs te koop gezien? Meestal vermoeiende wijn, te oud, en nooit goed geweest, die vooral naar de houtzagerij en jam smaakt. 

Liselotte bracht ons op een idee. Wijn voor bij de kerstboom. En voor bij het kerstmenu! Maar noemen we het de Kerstboom wijn? Dat werd ons te gortig. We hebben het de extra lekkere wijn genoemd.

Met dank aan Liselotte. En aan iedereen die zin heeft aan een glas extra lekkere wijn. Om te beginnen bij de kerstboom!

(c) Eduard Plate