Welke wijn op je feest?

Welke wijn schenk je op je feest? "Ik zoek eigenlijk een lekkere slobberwijn, zo ééntje die iedereen lekker vindt. Maar die dus ook gewoon goed is", vroeg een vriend onlangs. We kwamen uit op de witte Parini. Een Siciliaanse wijn van het Rapitala domein. Een handige wijn, want gemaakt van een bekende druif, de Chardonnay, en een onbekende, de Catarratto. Gave wijn voor op een feestje is bijvoorbeeld ook de gulle rode Luccarelli uit Puglia, of alle wijn van Paul Mas uit Zuid Frankrijk, zoals de witte Chardonnay en de hippe Viognier-Sauvignon of de rode Merlot en Cabernet Sauvignon, zo rond de € 5. Je krijgt geheid complimenten!

"Doe ook maar een doosje van de witte Vermentino di Sardegna die ik nu proef", voegde hij toe. Hoe lekker de Parini ook is, de Vermentino is van een andere divisie. Heerlijk om jezelf en je gasten mee te verwennen. Zo'n volle wijn die rijk smaakt naar frisse peertjes, appeltjes en crossantjes. Opgegroeid aan het Sardijnse strand, dus ook met een klein tikje zilt. Die wijn verveelt je nooit.

Eigenlijk niet voor op dat feestje. Of eigenlijk toich wel? Je bent maar één keer per jaar jarig tenslotte. Maar wat is er leuker dan een beetje wijn proeven, dacht mijn vriend halverwege de avond. En zo maakte hij naast de Parini ook een flesje Vermentino open. Het gevolg? Het bleef niet bij één flesje. Z'n doosje Vermentino om zichzelf te verwennen was in no time op en de Parini, die men aanvankelijk nog zo lekker vond, bleef verder staan. Tot de Vermentino op was.

Moraal van het verhaal: Schenk op je verjaardag altijd een gulle, lekkere wijn. En het is leuk om verschillende flesjes te proeven. Maar pas op om een wijn uit de Champions League naast eentje uit de nationale competitie te zetten. Tenminste, als je daar nà het feestje van had willen genieten.

(C) Eduard Plate

 

Vermentino di Sardegna en Monica di Sardegna