Wat denk je dat deze wijn kost?

We waren op bezoek bij mijn neefje Rick. Hij is dertiger, vrijgezel en woont in Amsterdam. Onlangs betrok hij z'n nieuwe appartement, ergens langs het IJ. Hij komt in nèt wat andere restaurants dan de eetcafeetjes waar mijn studerende dochter komt. In datzelfde Amsterdam. 

Dat zie je terug in de wijn. Rick, hardwerkend, maar ook met veel plezier en druk netwerkend levend, heeft de slobberwijn achter zich gelaten. Hij kent ook alle nieuw geopende restaurants. "En drùk dat ze zijn", vertelde hij enthousiast. De wijnprijzen vielen wel mee, dacht hij. "Ze moeten toch óók leven", voegde Rick eraan toe,"En zo'n 30 euro voor een lekkere fles wijn valt wel mee". Hij leeft verder niet super de luxe. Z'n appartement is sober ingericht, met wat mooie spullen. De huur was tenslotte fors genoeg. Nee, dat roze dames t shirt achter z'n verwarming kende hij niet zo goed, gaf hij met een lichte blos toe.Toen kwam de hamvraag. "Wat denk je dat die kost, die wijn die we nu drinken?"

Dàt is een lastige vraag. Als wij wijn inkopen, proeven we ook altijd de prijs. De wijn moet lekker zijn, moet kloppen, met een goede producent, en iets toevoegen op wat we al hebben. Als-ie mogelijk interessant is, moet de prijs ook in orde zijn. Dan proeven we de prijs.

Bij de wijn van Rick deed ik hetzelfde. "Nou", zei ik, proevend en smakkend, terwijl het gezelschap dat alles observeerde. "Bij ons zou-ie ergens tussen de 5 en 7 euro zitten. "Ik heb er € 8,95 voor betaald", keek Rick een beetje beteuterd. Het was een Zuid Franse cépage wijn, een Syrah. "Maar hij is vooral lekker", voegde ik toe, "En dat is toch wat telt?" Dat vond Rick ook. In Amsterdam met z'n smalle straatjes is de wijn vaak wat duurder, valt mij wel op.

Voor de Ricks van deze wereld hebben we een paar lekkere en extra lekkere proefdozen gemaakt. Inclusief een HelloWine proefdoos. Voor bij de HelloFresh die Rick zo af en toe laat komen. Maar ook een paar hippe Italiaanse proefdozen in wit en rood. Voor hip bezoek. Zo leer ik óók wat van mijn neefje. Puur zakelijk dan.
 

(c) Eduard Plate

Neefje Proefdoos HelloWine