Trattoria wijn

 

10. Trattoria wijn?

"Dus we hadden eerst een trattoria wijn?", vroeg Hanneke terwijl ze naar haar nieuwe glas wijn keek. We hadden een vakantie etentje en hadden net ons lekkere Sicliaanse tomatensoepje van de trattoria geproefd. Met een witte Siciliaanse wijn erbij. Nu was haar glas opnieuw gevuld. Maar dan met een krachtige, fris en fruitig smakende Soave. Wat een smaak trof ze aan! Dat was pas echt lekker!

Ze keek bijna verwijtend, zo van "dus we hadden eerst maar een heel eenvoudige wijn". Ze doelde op het verhaal "Trattoria in Sicilia". We hadden een Siciliaans voorgerecht gehad, en daar hadden we de witte Siciliaanse Catarratto bij gedronken.

Gelukkig klopte haar conclusie niet helemaal. Zeker, de Parini Catarratto Chardonnay is een echte Siciliaanse wijn, die uitstekend past in een lokale trattoria. En de prijs valt ook reuze mee. Ik kon Hanneke nog verder gerust stellen."Die Catarratto is gemaakt door het domein Rapitala. Een fles witte Rapitala kost al gauw een euro of zeven a acht. De Parini is overproductie. Precies dezelfde wijn, maar met Parini etiket in plaats van Rapitala.

Maar zo'n Soave is ook een ander type wijn. En dan maakt Dal Cero inderdaad wel een hele lekkere, opwekkende Soave. Toen ik de wijn ontdekte stak die met kop en schouders boven alle andere wijnen van die dag uit. De Soave is meer het frisse type wijn, terwijl de Cattaratto meer het zachte type wijn is. Al zitten er ook lekkere fristonen in. Je proeft dat verschil ook bij de Chardonnay, die zachter is, en de vaak veel frissere Sauvignon Blanc.

Als je de Parini Catarratto Chardonnay dus vergelijkt met Soave van Dal Cero dan proef je het verschil tussen het Italiaanse noorden en het Italiaanse zuiden. En ook nog eens tussen zachte, frisse wijn en een expressieve witte wijn. 

De wijnranken van de Soave staan bij Dal Cero overigens op vulkanische grond. Net als veel Siciliaanse wijnen. Dat geeft net wat extra kracht aan de smaak.

Wijn proeven kan soms lastig zijn!

(c) Eduard Plate