Trattoria in Sicilia

 

9. Trattoria in Sicilia

"Scusi, cerco una trattoria", vroegen we aan een familie die langs de haven in Milazzo liep. Vader, moeder, dochter, zoon, hondje. Eeen beetje gedistingeerd. En waar de trattoria's ongeveer waren. Het liep tegen negenen en het werd al donker. De volle maan verlichtte de kleurige vissersbootjes. Hier vertrekken ook de boten naar de eilanden in de Ionische Zee.

"Wat zoeken jullie", vroeg de man. Beetje type notaris. "Hielden we van vis"? Bij Alle Pescatore, iets verderop hadden ze goede verse vis. En goede wijn. Wisten we wat, ze brachten ons wel even! We kregen het een beetje benauwd. De aap moest uiit onze mauw.

"We willen bij het eten ook naar de finale della calcio kijken", moest ik bekennen. Ollandesi, toeristen, voetbal en een lekker hapje eten. Zouden we nog serieus genomen worden? Het bleek de normaalste zaak van Sicilia. En ze wisten het adresje ook wel! Na familie overleg de liep de vrouw, in witte jurk met fonkel zwarte ogen met haar in hippe Siciliaanse outfit gekleedde teenage dochter weg. "Stap maar in", zeiden ze, toen ze in hun Alfa Guilietta kwamen voorrijden. 

"Maar gaan jullie niet mee?", wezen we naar vader, zoon en hondje. "We zijn met twee auto's", zei de man, wijzend naar het hondje, "Stap maar in!". We riepen nog "Mille Grazie" en weg reden we . De auto werd met allerlei vormen Italiaans gevuld. Een minuut later stopten we bij trattoria "Antichi Sapori". Er bleken wel vijf televisie schermen te zijn, terwijl Siciliaanse families heerlijk zaten te eten. 

Dus hadden we onze finale, heerlijk eten en ook de nog de gewenste vino locale, de witte Catarratto en de rode Nero d'Avola. Zou onze familie nu echt met twee auto's zijn geweest? We wisten het antwoord eigenlijk wel. En wat misten we het Italiaanse elftal in die finale. Gelukkig won Siciliaan Vincenzo Nibali een paar weken later de Tour de France.

Wat wil je ook, als je opgroeit met zulke vriendellijke wijn en heerlijke trattoria's om de hoek.

(c) Eduard Plate

 

witte siciliaanse wijn catarratto