Monica di Sardegna

 

Op Sardinië worden de mensen zo'n 7 jaar ouder dan in Nederland. Wat is geheim? Het is onderzocht. Wat bleek? Het komt door de manier van leven en door de manier van eten. En dat is inclusief de Sardijnse wijn. 

Waar we in Nederland goed zijn in het beter maken van zieken, zijn ze in Sardinië goed in het voorkomen dat je ziek wordt. Zo is er minder stress, mensen nemen er tijd voor elkaar. 

Toen wij er onlangs waren bleek dat een paar keer bij het vragen naar de weg. Een bouwvakker legde z'n spullen neer en liep gewoon een stukje met mee. Een dag later antwoordde een vrouw: "Dat is lastig vinden, wacht maar rij maar achter me aan". Zoiets maak je in Nederland niet gauw mee.

Het lijkt wel of je het in hun wijn proeft. Aan de oostkant van Sardinië ligt de duurzame wijncoöperatie Santamaria la Palma. Hun wijnranken groeien hoog in de groene, wat ruige, stille heuvels van Alghero. De velden monden uit aan een prachtige baai met witte stranden. Stress is er niet, en ervaring en de modernste wijnkennis uit Turijn gaan er plezierig hand in hand.

Met de lokale druiven die daarbij horen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit de Monica de Sardegna geproefd. Die groeit er, wat hoger in de heuvels, in alle rust op. Je proeft rode en zwarte kersen. Je proeft een volle, rijke wijn, die tegelijker tijd soepel is. Puur, authentiek, uitdagend maar ook plezierig soepel. Bij Mediterraans eten als pasta en pizza, maar ook gezellig met vrienden of als je gewoon even wilt genieten. De dag van je af wilt laten glijden. 

Is dat niet de Sardijnse manier van leven?Gelukkig kun je Sardinië nu ook hier proeven. En dan komen ontspanning en minder stress vanzelf! Het Geheim van Sardinië, is dat niet gewoon Monica di Sardegna?

 

(C) Eduard Plate

 

Monica