Lekkere Huiswijn?

Wat is een Vin de France? Dat is wijn gemaakt van druiven die uit heel Frankrijk kunnen komen. Vaak met prachtige etiketten en fantasienamen. Kijk daarmee uit! Normaal lopen we daar met een wijde boog omheen. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel, zoals de familie Lurton.

En er is nog zo'n familie die ons overtuigd heeft dat Vin de France lekker en heel goed kan zijn. Als een uitzondering op de regel. Het huis Badet Clément, van Catherine en Laurent Delauney. Ze zijn afkomstig uit de Bourgogne, Nuits St Georges. We kwamen ze onlangs tegen en we moesten en zouden hun wijn proeven."We zoeken authentieke wijngaarden, en maken wijn die internationaal staat als een huis, proef maar". 

La Villette

Zo ontdekten we La Villette. De wijngaarden in Zuid Frankrijk - Zuid Westen en Méditerannée- zijn gekozen vanwege de kwaliteit. We vonden twee La Villette wijnen er boven uit springen. De rode Grenache Syrah Mourvedre is een gave huiswijn. We proefden zwarte bessen, rood fruit en zachte kruiden. Een combinatie die je veel in Australië ziet, maar die hier net dat extra Franse terroir heeft om kritische ons te overtuigen.

De witte Chardonnay van La Villette is ook zo'n lekkere huiswijn. Fris, met citrus, peer en een klein beetje houtinvloed, dus wat lichte vanille. De twee La Villette wijnen zijn erg lekker als je een goede huiswijn zoekt. Omdat het voor ons echte uitzonderingen op de wijn van het domein regel zijn kun je deze twee wijnen nu proberen voor € 6,75 (ipv € 7,50) per fles. Eerlijk is eerlijk, dan heb je een heerlijke huiswijnen die iets hebben van de Nieuwe Wereld en de klasse van Frankrijk.

Twee uitzonderingen die de regel bevestigen

Vin de France kan dus goed en authentiek zijn. Maar pas goed op wat je kiest, want je bent afhankelijk van de kwaliteit van de producent. Bij La Villette van Badet Clément zit je echter goed. Een prima huiswijn van verrassende kwaliteit. Twee uitzonderingen die de regel bevestigen!

(C) Eduard Plate

Villette