Koken met van Boven

Ik ben een fan van Koken met van Boven. In haar kleine keuken op een appartement in hartje Amsterdam maakt Yvette van Boven de heerlijkste gerechten bereid van lokale producten van de boer. Ze gaat daar ook heen. Ze is ongekunseld en naturel. En vooral leuk, nooit drammerig. Ze heeft niets met de hippe, shiny kookwinkels en dito restaurants. En wie verzint zoiets, juist vanuit de Nieuwmarkt op pad naar lokale boeren! Helemaal VPRO op z'n best.

Amsterdamse visser

Daarmee heeft Yvette van Boven ook Italiaanse allure. Daar komen we zo op terug. Deze week ging ze in de regen op pad met een Amsterdamse visser, op het brakke water van het IJ. Eerlijk gezegd wist ik niet dat zulke Amsterdamse vissers bestonden. Ze vingen een grote snoekbaars. Die blijkt verrassend makkelijk te fileren. Dat wist ik ook al niet. Zie het filmpje op de site VPRO Koken met Boven.

Siciliaanse witte wijn

Het recept werd snoekbaars met witlof, met een lekker fris romig sausje. Ze hadden er gezellig flesje witte wijn bij. Maar welke wijn zou dat moeten zijn? Ik twijfelde geen moment. Waarschijnlijk zonder dat Yvette het weet heeft ze iets Italiaans over zich. Het recept vroeg om de Siciliaanse Parini Catarratto Chardonnay. Naturel, droog en rijk van smaak. Voor een ongekunselde prijs van onder de € 5. Zo'n lekkere witte huiswijn vind je helaas niet in de eetcafeetjes in Amsterdam.

Favoriete tweet

In mijn enthousiasme twitterde ik dit gelijk. Wat zou die combinatie lekker zijn! De reactie van Koken met Boven kwam gelijk. De tweet werd een favoriet. Dat is ook al Italiaans, zo'n eerlijke reactie.

Nooit gedacht zoveel Italiaanse inspiratie te zullen vinden ergens bij de Nieuwmarkt in Amsterdam. En al helemaal niet naar aanleiding van een regenachtige dag vissen naar snoekbaars op het brakke water van het IJ. 

(C) Eduard Plate

Catarratto Charonnay