Kerst Wijnverhaal: Hoe komt de Syrah in Cortona, Toscane?

 

Hoog op een heuvel in Toscane ligt het prachtige oude stadje Cortona. Als je daar een hapje gaat eten en ze vragen of je een Sangiovese of Syrah als rode wijn wilt zeg dan altijd Syrah. Dan heb je er gelijk een streepje voor!

Want Cortona is het Syrah stadje van Toscane. Overal elders in Toscane zul je vooral de wijn van Sangiovese druif als lokale rode wijn vinden. De vraag is hoe komt de Syrah in Cortona? De bakermat van de Syrah zou toch de Rhone zijn. 

Wijn uit de Kerstverhalen

Het verhaal gaat dat de Syrah oorspronkelijk wel eens uit het midden oosten zou kunnen komen. Dus de wijn van de Barharige Samariaan of de Bruiloft van Kana, de wijn die ze dronken in Betlehem zou dan een rode Syrah geweest zijn. Vervolgens werd de wijn door reizigers meegenomen naar Toscane. Daar bleek de Syrah zich in het iets koelere klimaat en met name in de heuvels goed thuis te voelen. Er kwam frissigheid in de romige, zondoorstoven, zachtkruidige en rijk fruitige wijn. Een volle, krachtige wijn met vriendelijke finesse. Drink je de Syrah uit Cortona, dan proef je wat men in het Kerstverhaal proefde! Is het daarmee geen prachtige Kerstwijn? Of in ieder geval een wijn met een prachtig Kerstverhaal?

Bijbelse rijkdom

De Syrah uit Cortona, en helemaal de Selverello van Tenuta Montechiesi is daarmee een wijn met een bijna bijbelse rijkdom. 

De Syrah zou in het Rhone gebied furore gaan maken. Maar proef de Selverello eens, en merk hoe de Toscaanse Syrah een heel andere wijn is dan de Syrah uit het Rhone dal.

Een wijn met een Kerstverhaal! 

(C) Eduard Plate