Italiaanse wijnen

Welke Italiaanse wijn? Hoe proef je Italiaanse wijn? Naar welke Italiaanse regio?

 

1- Naar welke Italiaanse regio? Italië is het enige land ter wereld waar in elke regio wijn verbouwd wordt. Dat is een voordeel, zelfs al je drink je geen wijn. Wijndruiven houden van goed weer. Het weer is dus altijd goed. In het Noorden heb je Gardameer, Piemonte, Veneto. Het is er groener. In het midden heb je Toscane, Abruzzen en de Marche. Het kan er warm zijn, maar in de bergen kan het in de nacht lekker afkoelen. Zuidelijk is Sicilië een aanrader. Vriendelijke bevolking, prachtige steden en een heerlijke kust. Wat te denken van de hoge, nog werkende Etna vulkaan? De wijn groeit snel in kwaliteit.

2- Hoe proef je Italiaanse wijn? Neem een wit papiertje mee om de kleur te bekijken. Als je ruikt, neus boven het glas houden. Koop altijd 1 a 2 flesjes wijn, en vraag ook om de goedkopere wijn te proeven. Als de goedkoopste wijn niet lekker is, deugt de dure wijn meestal ook niet.

3- Zoek je typisch Italiaanse wijn? Dan volgen hier zeven Italiaanse wijn tips. Door op de wijn te klikken zie je informatie over de wijn smaak, wijn waarbij drinken en wijn domein.

Witte Italiaanse wijn, alle drie zijn ze droog

Parini Catarratto Chardonnay, ca € 4,95, Siciliaans, verrassend smaakvol, tropische fruit, mineraal, frisje

Zenato Bianco di Custoza, ca € 5,95, Gardameer, frisse, plezierige wijn, met verrassende rijkdom

Barone Cornacchia, ca € 8, Abruzzen, fris, biologisch, crispy, witte bloemen, mineraal, veel smaak

Rode Italiaanse wijn

Parini Nero d' Avola, ca € 4,95, Siciliaans, kersig, fris, schoon, donker fruit, intens robijn rood

Icona Sangiovese, ca € 6,95, soepele volle smaak, aardbeien, kers, wat cederhout, fair trade wijn

Barone Cormacchia Montepulciano, ca € 8,00, biologisch, volle smaak, frisse afdronk, verveelt nooit, heerlijk

Italiaanse rosé wijn

Dal Cero Ramato, € 9, rosé in de overtreffende trap, fantastisch lekkere blush rosé, veel smaak, fris, botertje

Italiaanse rosé wijn, allen droog en sappig

Dal Cero Ramato, € 9, rosé in de overtreffende trap, fantastisch lekkere blush rosé, veel smaak, fris, botertje

Montecchiesi Rosato Sangiovese, € 7, Toscaans, sappige, milddroge Italiaanse rosé, rood fruitje, intens

Cielo 9 , € 4, heerlijke frizzante rosé, light, met weinig caloriën, evenveel als glas appelsap aldus Weightwatchers

Alvast fijne vakantie in Italië!

 

De Italiaanse wijngebieden zijn veelzijdig. Er is geen regio waar geen wijn is. De kwaliteit verschilt ook sterk. Bij Wijnservices.nl tref je een selectie voortreffelijk Italiaanse wijn in alle prijsklassen. Ons grote netwerk bestaat uit opkomende wijndomeinen en wereldberoemde producenten.Enkele Italiaanse wijnen die u direct kunt bestellen:

Italiaanse Wijn Bestellen Noord Italië:

tramin

 

 

 

 

 

 

Natuurlijke wijn

 

Hip, licht, bubbels

Wijndomein Perrone, uit Castiglione Tinella, nabij de oevers van het Gardameer. Op handen gedragen bij de happy few van Milaan. Trendy! Twee natuurlijk zoete bubbels, volkomen natuurlijk gemaakt en met maar 5% alcohol. De witte Lusera van de Moscato druif en de rosé Sulverdi, van de brachetto druif. Het etiket werd gemaakt door designer Juliana Perrone, charmante echtgenote van wijnmaker Stefano Perrone.

Op weg naar de top

Wijndomein la Gironda. Niet ver van Tacchino gelegen. Ongelooflijk verfijnd en als runner up to the top beoordeeld in de pers. In het hartje van de bergachtige groene Piemonte. Zuiver, fris en puur natuur. In wit: In rood: de frisfruitige La Lippa, de diepgang van  Gena en de verfijning en viscositeit (tranen langs het glas) van de dieprode Chiesavecchia en de voortreffelijke Barbera d'Asti Le Nicchie In het wit smaakt de Aquilone verrukkelijk, een vriendelijke droge, rijke aromatische witte wijn.

Heerlijk voor elke dag

Niet ver hier vandaan treffen we de wijngaarden van Zenato. Lichte wijn kan hoge kwaliteit hebben, bewijst Zenato als geen ander met de Zenato Bardolino Chiaretto. Ietsjes zuid oostelijker richt Venetië treffen we tenslotte rijke de prosecco Dogali en frisse zeer plezierige Blush Pinot Grigio, een bijzondere, hippe rosé van hoge kwaliteit.

Gaja, de top Barolo

En dan is er de wereldtop: Uit Piemonte. De Dagromis Barolo van het wereldberoemde topdomein Gaja en de even beroemde Barbaresco van hetzelfde domein.

Wijn uit Alto Adige/ Sud Tirol

Een bergachtig gebied, met heerlijke zuivere wijn. Gebottelde berglucht. Onze aanrader is een gave Pinot Grigo uit Tramin. 

Italiaanse Wijn Bestellen Midden Italië:

bolgheri

 

 

 

 

 

 

 

 

Wereldtop Super Toscano's

In Toscane, bij Bolgheri vinden we de wereldtop, de Super Tuscans.Met Ornelaia 2006 en de zeer schaars verkrijgbare Masseto van hetzelde domein.

Betaalbare wijnen

Heerlijk en betaalbaar zijn verder uit Chianti de Tenuta Farneta  Uit de hooggelegen Abruzzen, in de bergen aan de Adriatische Zee, tref je de zeer drinkbare, vriendelijke kwaliteitswijnen van Icona, met in rood de Montepulciano en de Sangiovese en in wit de Trebbiano. Icona werkt op MVO (maatschappelijk verantwoord) wijze. Veel krachtiger is uit hetzelfde gebied de van de montepulciano druif gemaakte rode Barone Cornacchia.

 

Italiaanse Wijn Bestellen Zuid Italië:

sicilia

 

 

 

 

 

 

Wereldberoemd

Hier komt de beroemde Montevetrano vandaan. Krachtig, intens, vol spanning. Silvia Imperato zette Campania hiermee naast Toscane op de wereldkaart! Die moet je een keer geproefd hebben, wordt gezegd. Schaars, maar verkrijgbaar bij Wijnservices.nl

Huiswijn tip

Op zoek naar een aanrader voor elke dag? Van het meest bekende Siciliaanse domein Rapitala kun je de witte witte Parini Catarrato Chardonnay en de Parini  Nero d'Avola bestellen. Beide fris en rijk van smaak. Rond € 4,65 zeer goede prijs/kwaliteit. Deze wijn is eigenlijk overproductie van het Rapitala domein, zou er Rapitala ipv Solandia op het etiket staan (dezelfde wijn!) zou je al gauw € 7 a € 8 betalen.