Eten op een Wijndomein

Eten op een wijndomein kan heerlijk zijn. Jaren geleden belandden we eens in een restaurant tussen de wijnranken, ergens diep in de Provence. In keuken zwaaide oma de scepter. Een menukaart was er niet. Er was wel een soort kindermenu: Dat waren halve porties. De zeven gangen dienden ook om  bezoekers met alle wijn van het domein kennis te laten maken. Maar het was heerlijk en heel betaalbaar. Daar zat' m de charme.

Geen wonder dat het me aansprak om in te gaan op het aanbod van Jean Claude Mas om z'n domein en z'n restaurant te bezoeken. Geen scepter zwaaiende oma daar. Het restaurant, Le Coté Mas moest duidelijk maken wat Jean Claude bedoelde met "Le Luxe Rural", het luxe platteland. Het ligt in de stille heuvels van de Languedoc nabij Pézenas. Tussen Montpellier en Béziers, maar dan een eind de groene, in de avond heerlijk verkoelende heuvels in. De struiken geuren nog na van een zonnige dag. De gulle zon overdag en de verkoeling in de nacht maakt de wijn fruitig en fris.

Het eten was heerlijk. Met vooral een vers menu, zonder lange menu kaart. Die stond op het bord! De wijn bleek voortreffelijk. Daar was het Jean Claude ook om te doen. De wijn in Zuid Frankrijk was vroeger alleen goedkope slobberwijn voor de café's in Parijs, maar groeit nu snel in kwaliteit en hij is één van de voorlopers. Wat we van de wijn vonden. En het etiket, met z'n opvallende kleuren en aanspreken namen, zoals de Coté Mas Rouge inTense, de Coté Mas Rosé Aurore en de Coté Mas Blanc Méditerrannée.  De wijn smaakte vooral zoals de naam. De Rouge Intense was intens fruitig. De Aurore één en al rijk, vers fruit en vriendelijkheid. De witte Méditerannéé smaakte alsof je op een terras aan de Middellandse Zee zat, verkwikkend, zonnig en rijk.

De wijn moest uitdrukken waar Le Luxe Rural voor stond. Je zou het ook "Affordable Luxury" kunnen noemen. Of "Vakantiegevoel"! Want de prijs bleek zeer schappelijk, en van hoge kwaliteit. Perfect passend bij de Zuid Franse menukaart. Of we interesse hadden de wijn te importeren. Dat besluit je nooit in één klap. Thuis, onder de TL lamp zonder de Zuid Franse heuvels proefden we opnieuw. En het was of we ons weer in de heuvels van de Languedoc bevonden, daar ergens bij het vergeten spoorlijntje en de stille wijnranken met Carignan, Grenache en Viognier. We zeiden "ja", en startten met de import van de Coté Mas, de wijn van het domeinrestaurant.

Want dit was luxe rural, lekkere wijn waarmee je Frankrijk beleeft voor een prijs rond de 6 a 7 euro. Fijne sappige wijn, met heerlijk fruit en de geur van de Languedoc en de Méditerrannée. De grote vraag werd nu wat is dan Le Luxe Urbane? Daarover een volgende keer meer. Maar je kunt nu proeven hoe lekker de goede Zuid Franse wijn uit de Languedoc heuvels kan zijn! We hebben voor alle zekerheid een speciale Proefdoos Le Luxe Rural gemaakt, met 4 flessen rood. 4 flessen rosé en 4 flessen wit. Je haalt de aroma's en de smaak van de heuvels van de Languedoc in je huis!

Geen slobberwijn, maar wèl wijn die gewoon elke dag lekker is. Le Luxe Slobber?

(c) Eduard Plate

Coté Mas Proefdoos Wijn Languedoc Rode Wijn Witte Wijn Rosé