Een onverwachte champagne ontdekking

'Laten we maar een glas champagne drinken voor we vertrekken', stelde ik voor na een lange dag proeven. Bij toeval kwamen we uit bij de stand van Veuve Fourny. Het viel me op dat men er niet blasé was, zoals je bij de champagne producenten vaak ziet. Bovendien sloot de beurs al, mensen liepen naar huis. Charles Fourny bleek een voorkomende persoon. Hij schonk ons een glas in. 'Ik kom zo bij jullie', zei hij,'Is het goed als ik eerst mijn gesprek afrond?'

De sfeer was gezellig. We namen een slok van de champagne en wisten niet wat we proefden. Zó lekker! Veuve Fourny bleek een familiedomein, dat al sinds 1865 gevestigd is in Vertus, het hartje van het premier cru gebied. We dronken nog een glas en de smaak liet ons niet los. Na een maand miste ik de champagne, die in Nederland alleen hier en daar in de horeca verkrijgbaar was.

Zo'n lekkere smaak van mineralen, citrus, boomgaarden, en een vleugje croissant. Zoals je de geur van de warme bakker ook niet vergeet. In ons proefteam in Nederland bleef die lekkerigheid overiend staan. 'Hier kan Moët et Chandon eerlijk gezegd niet tegenop', concludeerde Hein Post. We maakten een afspraak en gelukkig kunnen we de wonderbaarlijk lekkere champagne nu ook thuis drinken. Charles is nu een goede kennis, en onze ontmoetingen blijven plezierig.

Zoals zovaak bleek maar weer hoe je het toeval een kans moet blijven geven. En wordt nooit blasé!

(c) Eduard Plate