Dumoulin

 

Zou Tom Dumoulin in de Vuelta ook zo goed gereden hebben als hij Tom van der Molen geheten zou hebben? Een naam doet iets met je als sporter. Ard Schenk klinkt nu eenmaal sneller dan Ard de Vries. Dafne Schippers is ook zo'n snelle naam. Ik vraag me af hoe ze gelopen zou hebben als ze bijvoorbeeld Maria Schippers geheten zou hebben. 

Toch ging het op de één na laatste etappe nog mis met Tom. Hoe komt dat? Wat kunnen we daar nog aan doen? Dan moet je goed kijken van wie hij verloor. Dat was Fabio Aru, een jaar ouder dan Tom Dumoulin. En Italiaan. Zelf fiets ik ook. Niet zo intensief, ongeveer één a twee keer in de week. In de loop van dit seizoen ging het steeds beter. Tot je stomme verbazing merk je dat je plotseling vrij makkelijk wel eens vooraan fietst. Hoe komt dat?

Dat heeft alles te maken met een Italiaanse trainingsmethode. De kern daarvan is plezier hebben in het fietsen. Een glimmende fiets, het zonnetje, het ruisen van de banden de weg, genieten van dat moment op de fiets. En één van de dingen die een Italiaan, dus ook een Italiaanse renner, als vanzelfsprekend doet is een paar glazen rode wijn per dag drinken. 

Nu heb je rode wijn en rode wijn. In het Italiaanse geval gaat het dan om wijn van Italiaanse druiven. Veel renners hebben een voorkeur voor druiven als de Sangiovese, Nero d' Avola, Montepulciano. Hier ligt het geheim van Fabio Aru. Zelf drink ik graag een sappige Sangiovese, of bij het eten zo'n kersige Montepulciano, hoog uit de heuvels van de Abruzzen. 

Wetenschappelijk heb ik het nog niet bewezen. Maar het is alsof die druiven je spieren en je spirit iets extra's geven. Fabio Aru denkt er ook zo over. Dafne Schippers heeft het altijd over ontspannen zijn. Daarom, Tom, doe als Fabio en vermoedelijk ook als Dafne, geniet net even meer en je zult zien wat er met je volgende grote ronde gebeurt. Hier tref je alvast een speciaal sportief Italiaans proefdoosje.

Maar laat Fabio Aru het niet weten.

(C) Eduard Plate