De Bomen van Emilio en Giulia Vada

De Bomen van Emilio en Giulia Vada

Op de wijnproeverij in Peschiera del Garda prsenteerden alle wijnboeren zich achter tafeltjes. Als importeur hadden we twee dagen bij elke tafel een afspraak van een half uur. Soms tref je twee collega's achter een tafel, soms ook zijn er wel twintig wijnen om te proeven.

Dolcetto, Nebbiolo, Moscato

Bij de jonge zus en broer Giulia en Emilio Vada was dat anders. Een opgeruimde tafel. Beide spraken ze Engels. Ze hadden gestudeerd - economie en oenologie- aan de Universiteit van Turijn. En ze zijn eigenaren van het familiebedrijf  Emilio Vada in Coazzolo. Met moeder Milva en vader Roberto produceren ze nu 15.000 flessen per jaar. Een klein dorpje in Piemonte, tussen Verona en Turijn, vlakbij truffelstad Alba. Coazzolo ligt deels in de Langhe en deels in Monferrato. Twee gebieden waar grote wijnen vandaan komen. Het domein van de Vada's strekt zich ook uit over beide regio's.

Giulia en Emilio hadden slechts drie flessen wijn op hun tafel staan. De Dolcetto, de Nebbiolo en Moscato d'Asti. De etiketten waren herkenbaar, met kleurige bomen. Ik proefde de dieprode Dolcetto. Wat een verademing. Dauwdruppeltjes, fris fruit van kersen en bramen. De Dolcetto die we zochten. De oranje rode Nebbiolo was al net zo verrassend. Weer die frisheid, die rijke smaak, die toegankelijkheid. Maar dan met nog extra diepgang en de florale smaak van rozenblaadjes, bloemen, de bergen van Piemonte. Een voorname Nebbiolo van stijl.

Wijn zoals de bomen op de etiketten

En wat zijn de etiketten goed gemaakt. De wijn smaakt precies zoals de bomen op etiketten! Donkerpaars en roze bij de Nebbiolo, oranje en lichtpaars bij de Dolcetto. "Onder bomen rusten we altijd uit na het werk in de wijngaarden" vertelde Giulia,"De zomers in Piemonte zijn heel warm. En ze geven de wijndruiven wat schaduw".

Zo bleken de bomen te staan voor de smaak en de gedreven, maar ook ontspannen werkwijze van de familie Vada. Dat proef je in de wijn. "Zelden zo'n toegankelijk Nebbiolo en Dolcetto geproefd", zegt collega Hein Post, "Terwijl ze tegelijk ook zoveel diepgang hebben". 

Na een aantal familie gesprekken kunnen we je de Dolcetto en de Nebbiolo voor een aangename prijs aanbieden. Want de familie Vada wil groeien in ons land. Net zoals ze hun wijnranken laten groeien in Coazzolo. Ontspannen en vol ambitie.

(c) Eduard Plate

Wijn uit Piemonte Emilio Vada Dolcetto Nebbiolo