Echte Francaise

Eind september kan het prachtig zijn in de Provence. We gingen de Mont Ventoux per fiets beklimmen en hadden een huis nabij Bédoin en Mormoiron. Het wás ook prachtig, al was de Ventoux een hele klim. De Ventoux ligt, anders dan de Alpentoppen zoals de Alpe d'Huez, te midden van een vriendelijk über Frankrijk. Kleurige dorpjes, geurige lavendel, stokbroden van ambachtelijke bakkertjes en wijnranken.

Het was ook oogsttijd. De witte druiven waren al binnen, maar de oogst van de rode druiven -Syrah, Grenache, Mourvedre- was onder de strak blauwe lucht in volle gang. Het zag er goed uit. Tijdens een fietstocht belandden we bij Mormoiron op de top van een heuvel.

De combinatie fietsen met wijn levert bijzondere taferelen op. Heldhaftig waren we vanuit Mormoiron naar boven gekomen en wachtten even op enkele mede fietsers die eerder een verkeerde weg waren ingeslagen. Links had ik aan de voet van de heuvel het schilderachtige Chateau Pesquié al zien liggen. De wijnvelden, onder de rook van de Mont Ventoux, bleken ook daadwerkelijk bij Chateau Pesquié te behoren. En natuurlijk mochten we op de foto. Met een echte Francaise. Corine bleek ze te heten. 

Dezelfde taferelen met dezelfde druiven, maar dan ook met de Merlot, zie je ook iets verderop,  aan de andere kant van de Rhone, in de Languedoc bij Pézenas. Bij Paul Mas werden de Syrah, Mourvedre, Grenache en ook de Merlot geoogst. Die Méditerraanse combinatie van druiven kun je goed proeven in de volfruitige Cotémas Rouge Intense.

"Au revoir Corine", riepen we , toen we met rode Provence klei onder onze wielrenschoenen weer op de fiets stapten. Prompt kwamen een vijftal hoofden boven de wijnranken uit, waaronder Corine. "Au revoir, a bientot", riepen ze vrolijk. Het zat overduidelijk snor met druiven van Chateau Pesquié!

De oogst van van 2016 is nog niet op de fles. Maar die van 2013 gelukkig wèl. Dankzij het werk van Corine! Waarom ze zo vrolijk is? Proef het maar eens. De Pesquié is net als Corine. Smaakvol, fris, toegewijd en de ideale tafelgenoot bij een heerlijk Frans menu!

(c) Eduard Plate

 

pesquié franse rode wijn ventoux provence rhone