Bio...En verbazingwekkend lekker

Het was ons al eerder opgevallen, hoe er uit de Italiaanse Abruzzen steeds betere wijn komt. Het gebied ligt zuidoostelijk van Toscane, maar bij enkele domeinen heeft de wijn zo´n lekkere koelte over zich. Barone Cornacchia is zo´n domein. Het bestaat al sinds de 17e eeuw. De titel `baron` kregen ze van de onderkoning van Napels. Hij vond dat er zulke lekkere wijn gemaakt werd.  Het domein was ook in die tijd al innovatief, zocht continu naar nieuwe technieken en de beste wijnranken voor hun grond.

Inmiddels wordt het domein geleid door Caterina Cornacchia. Ze is zo´n modern Italiaans wijntalent. Vrouw. Hoge opleiding, gevoel voor de Europese smaak maar zonder de traditie, de puurheid van haar gebied te verliezen. Het domein is inmiddels biologisch. `Dat beschermt de puurheid van onze wijn`, zegt Caterina,`En bovendien is een natuurlijke werkwijze goedkoper, tenminste voor het maken van lekkere wijn`

Ik sprak haar voor het eerst in Verona. Haar stand ademde puurheid uit. De prijzen van haar wijn waren aantrekkelijk genoeg voor het kritische Nederland. Zo'n rode Montepulciano wijn vol smaak en een lekkere frisheid. En wit! Het mooie van de Abruzzen is dat ze ook altijd hun witte wijn serieus hebben genomen. Zo is de Trebbiano druif -die veel verschijningsvormen heeft in Italië- uit dit gebied verfijnd droog en krachtig geworden. Onze vinoloog Henk Beins over de wijn van Cornacchia: "Het is prachtig spul. Een dikke 8.5. Meer dan spannend, voortreffelijke wijn, zo'n lekkere smaak maar dan met lekkere frisheid, dat koele naast dat smaakvolle. Heerlijk!"

"Dat is de reden", zei Caterina, en ze wees achter haar naar een foto met een hoge bergtop en de Teramane heuvels."De temperatuur is 's zomers overdag wel 37 graden, maar daalt  met een koel bergwindje 's nachts naar 15, 16 graden. Zo krijg je frisse wijn met veel smaak". 

Onze conclusie: Die Teramane heuvels zijn maar een deel van het geheim. Want waarom smaakt de wijn van haar buren dan heel prima, maar toch net niet zo sappig lekker? Het andere deel van het geheim is de familie met een traditie van vernieuwen. Die door heeft dat een vrouwelijke touch precies is wat de robuuste wijn uit de Abruzze nodig had. Puurheid, frisheid, en smaak. De onderkoning van Napels zal ergens hoog boven Italië goedkeurend toekijken. Hij wist dit al ergens in de 17e eeuw. In rood en wit!

(C) Eduard Plate

Caterina Cornacchia