Ben je de enige die wijn drinkt?

"Thuis ben ik meestal de enige die wijn drinkt", vertelde een klant mij onlangs, "Maar om dan door de week een hele fles open te maken doe je dan weer niet. En àls ik wijn drink, dan wil ik wel een goede. En dat kleine flesje met die naam van de supermarkt erop viel toch wel tegen"

Dat probleem komt veel vaker voor. Je woont alleen, of je partner houdt niet van wijn, of jij hebt op dinsdagavond zin aan een goed glas wijn en je partner drinkt op het moment alleen in het weekend wijn.

Overigens kun je wijn best zo'n drie dagen op een donkere en koele plaats bewaren. Twee dagen gaat zeker goed, al neemt de smaak daarna wel geleidelijk af. 

Daarom waren we blij toen Michel Mas - de eigenaar van wijndomein Paul Mas- onlangs in het Zuid Franse Pézenas kwam aanlopen met een paar kleine, hele leuke flessen witte Chardonnay en rode Cabernet Sauvignon / Merlot. En het bleek gewoon goede, lekkere wijn te zijn. Ideaal voor zo'n dinsdagavond!

De Chardonnay is een sappige, zachtfrisse droge witte wijn, met tropische vruchten, bloemetje en een vleugje vanille. De Cabernet Sauvignon/Merlot is smaakvol, sappig, met donker fruit, zwarte bessen en kersen in de smaak. Michel Mas begrijpt de markt ook en wist de prijs aantrekkelijk te houden, zodat je deze kleine flessen domein wijn nu kunt bestellen voor € 2,10 per fles.

Hoeveel glazen heb je dan? Twee tot drie zeggen we dan. Maar wijn is het lekkerste in een ruim glas. Dus in ons geval zijn waren flesjes na twee geurige glazen wijn leeg. Heerlijk. Voor alle zekerheid hebben we maar een pakket gemaakt met 12 witte Chardonnay en 12 kleine flessen Cabernet Sauvignon/Merlot. 

Dat hadden we toch zo af en toe wel verdiend op dinsdagavond?

(C) Eduard Plate